De lijnen waarlangs wij lopen by Dominique Panhuysen and Danielle van Vree

Part of the atelierWG Series

Dominique Panhuysen en Danielle van Vree maakten samen een filminstallatie en interviewden daarvoor hun beide moeders. Ze vroegen zich af hoe de ervaringen en herinneringen van hun moeders doorwerken in hun eigen leven en gingen op zoek naar raakvlakken en kruisbestuivingen. In De lijnen waarlangs wij lopen laten zij de generatie van hun moeders spreken en doorklinken in het nu.

Ze lieten zich inspireren door het boek De Jaren van Annie Ernaux; een collectieve autobiografie van onze tijd. Het vertelt het verhaal over de periode 1941-2006 door de lens van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken, culturele gewoonten, taal, foto’s, boeken, liedjes, radio, televisie, reclame en krantenkoppen.

Let op: deze film is in het Nederlands en heeft geen ondertiteling.

Openingstijden 26, 27, 28 en 29 oktober: 14:00-18:00.

Afsluiting: zondag 29 oktober
Om 15.30 uur een interview met Anja Brasser over de Vrouwenlijn (de generaties vrouwen waar je als vrouw vanaf stamt. Je moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en generaties verder).

Schrijfworkshops
Vanuit dit thema ontwikkelen Dominique en Danielle een reeks schrijfworkshops in Amsterdam-West. Moeders en dochters worden uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan en hun herinneringen en ervaringen te delen. Door verschillende manieren van (be)schrijven en noteren ontdekt iedere deelnemer haar eigen plek op de tijdlijn in het collectieve (levens)verhaal.

20 en 27 november OBA Mercatorplein 9.30-12.00 uur
15 en 22 januari OBA Bos en Lommer 9.30-12.00 uur

Credits:
Moeders: Monique Panhuysen-Delwaide en Anneke van Vree-Badoux, camera: Victor
Horstink, geluid: Jaap Sijben, edit: Anio Harre

De lijnen waarlangs wij lopen werd mogelijk gemaakt door: Amsterdam Fonds voor de Kunst,
Stadsdeel West, Tijl Fonds en Stichting Ansicht.

www.dominiquepanhuysen.nl
www.daniellevanvree.nl

Deel: