Peter Marcuse

Peter Marcuse (1933) woont en werkt in Amsterdam en volgde de fotografie en typografie opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam en kleurfotografie bij Studio Colorama in Lausanne, Zwitserland. Na zijn opleiding werkte hij lang als autonoom fotograaf in opdracht voor artdirectors en ontwerpers. Hij ontwierp als grafisch vormgever veel huisstijlen en catalogi.

Marcuse is bekend geworden als publicist en fotograaf op het gebied van industrieel erfgoed, in het bijzonder over bedrijven in de Zaanstreek. Hij is sterk beïnvloed door grafisch vormgever en fotograaf Piet Zwart. Peter Marcuse was in het nabije verleden de enige die voor drie grootste bedrijven in de Zaanstreek veel vastgelegd heeft.
Hij schreef dat hij waarnam dat in de nadagen van de wederopbouw er vanuit de industrie een grote innoverende kracht uitging en dat was volgens hem het “archeologische belang” van zijn werk: "Door het in opdracht fotograferen van bedrijfsprocessen ontdekte ik en leerde ik de mens achter het werk kennen en respecteren. Waardoor goodwill ontstond en ik mijn visie op de werkende mens kon ontwikkelen."

Vanaf de jaren 70 heeft hij thematische fotografie ontwikkeld voor Randstad Uitzendbureau gedurende een periode van 25 jaar via Total Design. Behalve voor Randstad heeft hij ook ruim 20 jaar visualisaties bedacht en uitgevoerd voor het CLB, Centraal Laboratorium voor Bloedtransfusie, tegenwoordig de stichting Sanquin.

Contact

WG-plein 74
1054 RB Amsterdam

0633057504
Deel: