Paviljoen 18, atelierWG
Over

AtelierWG is sinds 1989 gehuisvest in paviljoen 18 en 19 op het WG-terrein in Amsterdam.

Het bestuur van stichting atelierWG is verantwoordelijk voor de organisatie van de kunstruimte puntWG en artist in residency airWG.

 
atelierWG de film 2022, impressie van het ontstaan van het grootste ateliercomplex van Nederland.
Geschiedenis

Het actievoeren door de kunstenaars  van Stichting atelierWG (opgericht in 1989) heeft de sloopplannen voor de twee paviljoens afgeblazen.

Huurdersvereniging

De huurdersvereniging is onderandere verantwoordelijk voor de toewijziging van ateliers in paviljoen 18 en 19 op het WG terrein in Amsterdam.

Atelier huren

De inschrijving voor atelierruimtes in atelierWG is alleen open als er een oproep op onze website staat gepubliceerd. Check de website regelmatig om te zien of er ruimtes vrij zijn. 

De Werkgroep Toewijzingscommissie AtelierWG (WTA) zorgt er voor dat vrijgekomen ateliers in de ateliergebouwen (paviljoen 18 en 19) toe gewezen worden aan actieve kunstenaars.

Per 1 februari 2019 is er een nieuwe toewijzingsprocedure vastgelegd door de Algemene Ledenvergadering van de HV. De procedure is als volgt: informatie over vrijgekomen ateliers wordt gepubliceerd op de WG-website. Geïnteresseerde kunstenaars kunnen volgens de toewijzingsrichtlijnen een online formulier invullen om zich in te schrijven voor een studio. Dit formulier wordt gepubliceerd als er een oproep voor een atelier open staat. Open acquisitie en aanmeldingen buiten deze periode worden niet gelezen.

Voor wie?
Actief werkzame beeldend kunstenaars, fotografen, architecten, grafisch vormgevers, curators en schrijvers. 

Aanmeldingen worden per ruimte door de WTA geballoteerd. De WTA kijkt allereerst naar kwaliteit van werk, maar ook naar geschiktheid per ruimte en type werk. De ruimtes zijn alleen beschikbaar voor huurders met een cultureel profiel. Bedrijven en stichtingen zijn uitgesloten.

Toewijzingsrichtlijnen

Nieuwe huurder moeten de aan de volgende richtlijnen voldoen;

  • actief werkzame professionele kunstenaars
  • actieve deelname organisatie HV en/of puntWG en/of airWG
  • volledig ingevuld aanmeldingsformulier inclusief alle bijlages
  • in bezit van KvK nummer
  • eigen website

WTA procedure
De WTA (minimaal 5 personen) selecteert uit de eerste 30 aanmeldingen op volgorde van binnenkomst een aantal geschikte kandidaten. Deze kandidaten worden uitgenodigd om het atelier te bezichtigen. De kandidaten hebben na bezichtiging 2 dagen bedenktijd om hun interesse in het vrijgekomen atelier aan de WTA door te geven. De WTA kiest één kandidaat en legt deze voor aan het bestuur. Het bestuur neemt de uiteindelijke beslissing en zal het advies van de WTA na goedkeuring overdragen aan Stadsgenoot, die de verdere afhandeling van het contract in orde maakt.

Er komen gemiddeld twee ateliers per jaar vrij en in verband met de grote belangstelling kunnen wij helaas niet op iedere aanmelding inhoudelijk reageren. Bij geen reactie ben je niet uitgenodigd voor de bezichtiging. We raden je aan om de WG-website in de gaten te houden voor eventuele nieuwe aankondigingen.

Belangrijkste voorwaarden
De verhuurder, Woningbouwvereniging Stadgenoot, stelt de strikte voorwaarde dat er in nieuw te verhuren atelier niet gewoond mag worden. Bij overtreding wordt het huurcontract per direct ontbonden.

Huurders zijn automatisch lid van de HV Atelier WG. De verplichte bijdrage van 100 euro per jaar wordt gebruikt om de belangen van de huurders te behartigen en om de huur van puntWG te bekostigen.

Huurder dienen in het bezit te zijn van een gemeentelijk uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) – waarmee aantoonbaar is dat zij in Amsterdam wonen. Dit dient bij het tekenen van het contract overlegd te worden aan Stadgenoot.

Huurcontracten worden voor onbepaalde tijd verleend op naam. Het huurcontract kan niet gedeeld worden en niet doorgegeven worden aan familieleden of vrienden. Bij vertrek van de huurder wordt het atelier zsm opgezegd bij Stadgenoot en het vertrek wordt gemeld bij het HV Bestuur zodat de toewijzingsprocedure opgestart kan worden.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is gebaseerd op de HV statuten die per mail aangevraagd kunnen worden bij het HV Bestuur via huurdersvereniging@atelierwg.nl

Wachtlijsten
Er is per 1 feb 2019 geen open wachtlijst meer voor aanmeldingen voor atelierruimtes. De mensen die nog op de oude wachtlijst staan worden direct op de hoogte gebracht als er een atelier vrijgekomen is en worden altijd geballoteerd om zo alsnog een eerlijke kans te hebben op een atelier.

De interne (doorschuif) wachtlijst blijft van kracht en werkt op volgorde van inschrijving op de lijst. Aanmelden voor deze lijst kan als je lid bent van de HV en in aanmerking wil komen voor een ander atelier, door een mail te sturen naar werkgroeptoewijzing@atelierwg.nl.

Meinke Horn
In Memoriam

Sinds de oprichting hebben wij helaas afscheid moeten nemen van de volgende kunstenaars van atelierWG: