Rineke%20Dijkstra%2C%20Amy%2C%20Liverpool%2C%2023%20december%202008%2C%202008%2C%20collectie%20kunstenaar
Rineke Dijkstra, Amy, Liverpool, 23 december 2008, 2008, collectie kunstenaar
In het nieuws

20 mei 2017

Op 20 mei opent de tentoonstelling RINEKE DIJKSTRA: EEN ODE. Dit eerbetoon aan Rineke Dijkstra laat iconen uit Dijkstra’s fotografische oeuvre zien en besteedt aandacht aan haar videowerk, een medium waar ze de afgelopen jaren naar terugkeerde. Rineke Dijkstra, atelierWG-kunstenaar, is in maart met de Hasselblad Award  onderscheiden. Zij  is de eerste Nederlandse fotograaf die deze prijs krijgt,  1 miljoen Zweedse kronen (circa 100.000 euro), een gouden medaille en een diploma. Op 9 oktober vindt de prijsuitreiking plaats in het Hasselblad Center in Göteborg. Er komt een tentoonstelling en wordt een catalogus van haar werk gemaakt,  vormgegeven door de Nederlandse ontwerper Irma Boom.

 

14 december 2016

Servet Kocyigit, atelierWG kunstenaar,  wint Shpilman International Prize for Excellence in Photography 2016. De jury schreef: "SIPEP2016 committee selected Kocyigit due to his courageous treatment of complex issues that are not limited to his own biography; his ability to mix documentation and fiction through alternative narratives without compromising historical truth; his ingenious artistic liberty, demonstrated through the combination of photography, video art and performance; and his fresh approach toward the subject of the gaze and the encounter with otherness that stimulates both ethical and aesthetical discourse in contemporary art and culture."

Meer info over de prijs en de winnaar: http://www.imj.org.il/shpilmanprize/winner.html

 

28 juli 2016

puntWG ontvangt werkbijdrage van Mondriaan fonds

Het Mondriaan Fonds kent aan zestien kleinere kunstruimtes en kunstenaarsinitiatieven voor beeldende kunst verspreid over Nederland een werkbijdrage toe. Kunstinitiatieven konden een bijdrage van 10.000 euro aanvragen, flexibel te besteden aan activiteiten in 2016-2017. In totaal stelt het fonds hiervoor 160.000 euro beschikbaar.

Bij wijze van pilot werd in 2015 via een open oproep een werkbijdrage beschikbaar gesteld voor kunstinitiatieven, rekening houdend met hun kracht en behoefte en aansluitend bij de doelstellingen en het instrumentarium van het Mondriaan Fonds. Op advies van de commissie en een evaluatie van de eerste uitkomsten besloot het Mondriaan Fonds de bijdrage ook in 2016 beschikbaar te stellen. De instellingen die een bijdrage krijgen zijn:

A Tale of a Tub (Rotterdam), BRADWOLFF PROJECTS (Amsterdam), Das Spectrum (Utrecht), de- Passages* (Haarlem), Gastatelier Leo XIII (Tilburg), Het Wilde Weten (Rotterdam), KiK (Nijeveen), Paleis van Mieris (Amsterdam), Park platform for visual arts (Tilburg), puntWG (Amsterdam), Samet Yilmaz (Amsterdam), Studio Omstand (Arnhem), Suns and Stars* (Amsterdam), The Naked (Den Haag), Unfair (Amsterdam), Viewmaster Projects (Maastricht). *Nomadisch

Maar liefst 71 kunstinitiatieven dienden een aanvraag in; een heterogene groep aan organisaties, samenwerkingsverbanden en collectieven die zijn ontstaan vanuit een bevlogenheid en de motivatie kunst op een andere manier te presenteren. Sommigen opereren nomadisch, andere initiatieven hebben  een (vaste) locatie of bestaan alleen digitaal. Over het algemeen zijn de initiatieven klein in termen van mankracht en organisatorische structuren maar beschikken ze over grote (internationale) netwerken.

De adviescommissie die de aanvragen beoordeelde, was enthousiast over de oogst van de open oproep: “In de tweede oproep vroegen veel initiatieven aan die dat niet eerder deden. De initiatieven zijn in hun verscheidenheid en diverse wijze van opereren van grote waarde voor de dynamiek, de infrastructuur en spreiding van de beeldende kunst in Nederland. In de kunstinitiatieven manifesteren nieuwe ontwikkelingen zich voordat ze worden opgepikt door anderen en krijgen kunstenaars van alle leeftijden de gelegenheid te experimenteren, zich verder te ontwikkelen en hun werk (vaak voor het eerst) te tonen aan het publiek. Het zijn plekken waar vakgenoten met elkaar van gedachten wisselen over beeldende kunst, hun gedachten scherpen, hun kennis verdiepen en met elkaar een dialoog aangaan. De kracht van de initiatieven is de grote energie, vrijwillige mankracht en betrokkenheid waarmee alles wordt georganiseerd.” Klik hier voor een uitgebreid verslag van de bevindingen van de adviescommissie.

03 Apr 2016

De dubbelzinnige perspectieven van Arnout Killian. In museum More is het werk van atelierWG kunstenaar Arnout Killian te zien.

Arnout was in 2013 een van de kunstenaar/curatoren in puntWG

lees meer

30 maart 2016

Yvonne Dröge Wendel,  atelierWG kunstenaar  wint de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst - de hoogste prijs voor beeldende kunst in Nederland.

In  2013 was Yvonne een van de kunstenaar/curatoren in puntWG

De jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst roemt het werk van Yvonne Dröge Wendel omwille van haar originaliteit, inventiviteit en vitaliteit.  

lees meer

 Deel:
Rineke%20Dijkstra%2C%20Amy%2C%20Liverpool%2C%2023%20december%202008%2C%202008%2C%20collectie%20kunstenaar
Rineke Dijkstra, Amy, Liverpool, 23 december 2008, 2008, collectie kunstenaar

Black%20Ball%20Istanbul%2C%20Foto%26nbsp%3B%20Yvonne%20Dr%C3%B6ge%20Wendel
Black Ball Istanbul, Foto  Yvonne Dröge Wendel