Helga Kos

Mijn werk bestaat uit schilderijen, tekeningen en grafiek. Ik houd van het trage proces van het schilderen en tekenen, waarbij je iets ruimtelijks weer moet geven in twee dimensies, het platte vlak.

Materialen
Favoriete materialen zijn; gouache, oliepastel, aquarel, olieverf, inkt en cyanotypie (blauwdruk). Hoewel er verschillende thema’s regelmatig terugkeren zoals ‘ruimte’ en ‘tijd’ is er één dat altijd als een rode draad door alles heen loopt: kleur.
Die betrokkenheid bij kleur had ik al toen ik nog een kind was.

Liever zonder perspectief
Hoe suggereer je op het platte vlak een ruimtelijke werkelijkheid, ofwel een gebeurtenis die zich ook nog gedurende een bepaalde tijd afspeelt?
Eeuwenlang is het middelpuntsperspectief dé truc geweest om dat probleem op te lossen. Maar ik vind die benadering te beperkend. In mijn werk presenteer ik een werkelijkheid die niet noodzakelijkerwijs ‘echt’ is of er echt uitziet, zoals een foto dat bijvoorbeeld doet. Mijn beelden vormen een werkelijkheid die je beter kunt voelen dan nameten. Ik hoop dat ze in het ‘hoofd van de toeschouwer’, een verbinding aangaan met diens eigen herinneringen en daar tot een nieuwe werkelijkheid worden.
Het werk is tentoongesteld in binnen- en buitenland en het is aangekocht voor de collecties van verschillende musea en bedrijven.

Contact

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 129
1054 RV Amsterdam

020-6233857
Deel: